Wat is een tom zitting?

Een veroordeling zonder rechter

We zullen uitleggen wat een tom zitting is en wanneer dit voorkomt. Bovendien zullen we iets vertellen over de mogelijkheden wanneer je bij zo’n tom zitting moet verschijnen. Zaken die niet iedereen je vertelt, maar die goed zijn om te weten. Een tom zitting is een manier van de officier van Justitie om zaken die te maken hebben met het strafrecht op zijn kantoor te bespreken zonder dat er tussenkomst is van een rechter. Dat klinkt als voordelig voor de aangeklaagde persoon maar dat blijkt niet altijd zo te zijn.

De gang van zaken bij een TOM zitting

Nadat jouw aandeel bij een strafbaar feit is geconstateerd moet je bij de officier van justitie komen. Op zijn kantoor wordt – achter gesloten deuren – tussen jou en de aanklager een strafmaat bepaald. Er is sprake van een vorm van snelrecht. Er wordt geen rekening gehouden met jouw persoonlijke omstandigheden. Het gevolg is een strafmaat die in veel gevallen te hoog is. Daarnaast heeft deze veroordeling nogal wat gevolgen. Je krijgt een straf die mogelijk te hoog is, en daarnaast komt er een schuldig verklaring op jouw Strafblad te staan. Dat kom je tegen wanneer je een verklaring omtrent gedrag nodig hebt voor bijvoorbeeld een sollicitatie.

Jouw hulp bij een tom zitting

Ook bij een tom zitting mag je de hulp van een advocaat inschakelen. Een dergelijke TOM-zitting advocaat zal jou bijstaan en jou adviseren om bepaalde vragen wel of niet te beantwoorden. Daarnaast zal de advocaat jou de kans geven om persoonlijke omstandigheden aan te dragen. Daardoor zal de strafmaat doorgaans meevallen vergeleken met een zitting waarbij jij er alleen voor staat. Een dergelijke advocaat kan je pro deo inschakelen, wat inhoudt dat er voor jou verder geen kosten aan verbonden zijn. Ook wanneer je al hebt getekend voor de strafbeschikking kan je achteraf nog een advocaat inschakelen; je hoeft niet zomaar met een straf akkoord te gaan.